My school is my castle

Elementary school extension in castle park, Antwerp

Design team: Dirk Somers, Gosia Olchowska, Joni Nieuwenhuysen, Axel Chevroulet

For AG Vespa

2017

The sham castle as a genre, John Nash

The former castle in 1855

The existing situation with the pond divided in two because of the present organization of the park.

Our proposal to reconnect the 2 park halves and prolongue the pond.

Overview of the central atrium and the classrooms around it

Groundfloor 1/150

First floor 1/150

The multifunctional space can be used as an extension of the classrooms.

When coming from the circular entry, you enter the polyvalent space and have a clear overview of the entire length of the building.

The hexagonal shape offers room to circular activities.

The polymorph classroom offers several ways of learning and playing. There is interaction possibility with the nearby polyvalent space, the places to think and adjacent classrooms.

The sequence of classrooms along the facade

The building is designed in plain brown brickwork. At the upper part the masonry is decorated with a pattern that ends in a crownlike parapet.

The pond and the school next to the orangerie.

terug naar bovenbouw back to bovenbouw