Een zorgcentrum te Gierle

2009

Wedstrijdontwerp voor zorgcentrum Gielsbos.

Ontwerpteam: Dirk Somers, Pieter Eeckeloo, Valerie Goorden, Eline Aerts, Isabel Dedeurwaerdere

Luchtfoto van het zorgcentrum.

Toegang tot en omgeving van het zorgcentrum.

Bestaande toestand: individuele gebouwen in een gecamoufleerde omgeving.

Nieuw voorstel:
grote gebouwen geven vorm aan het centrale heidelandschap.

Typlogisch onderzoek naar de bestaande clustermodellen. we stellen voor om niet meer te investeren in een complex geclusterd gebouw.

In plaats van geld te investeren in de omtrek van het gebouw, verkiezen we het budget te besteden aan het interieur.

Isometrie van de structuur:
een ruime structuur voor een open plan. Alle vormen van zorg kunnen hun plaats krijgen in dit gebouw.

Flexibele invulling van de facade.

Flexibele invulling van de pergolastructuur.

Patio's genereren meerdere typologische oplossingen.

Werking van het gebouw.

Grondplan:
simulatie van een invulling van de entiteiten in functie van de verschillende behoeften per groep.

Referenties voor het interieur: de overvloed aan invulling refereert naar het huiselijke.

Referenties voor het interieur: de lichtinval.

Referenties voor het interieur: textuur en materialiteit.

De tuin als een ervaringsruimte.

We gebruiken William Morris' behangreeks om het verschil in karakter van de zorgomgevingen te illustreren.

Snedes

Maquettebeelden van het interieur met de verschillende entiteiten ontworpen voor de leefgroepen in functie van hun specifieke behoeften.

Zicht op het grote gebouw, zonder verdiepingen, gelegen aan de heide.
Afbeelding: Sannah Belzer

Afbeelding door Sannah Belzer.

terug naar bovenbouw back to bovenbouw