Eengezinswoning in Brussel

2017-2019

Eengezinswoning in Brussel

Ontwerpteam: Dirk Somers, Nicolas de Paepe, Carole Boeckx, Sander Laureys, Marius Grootveld en Nuño Zapata

Het gebouw tracht het midden te houden tussen een gebouw met een industrieel karakter en een burgerwoning, beide gebouwtypes kenmerkend voor de buurt.

De passiefwoning geeft hoogstaand stedelijk wonen een plek in een viezig hoekje van de Brusselse binnenstad. Op een erg ondiepe kavel tussen hoge appartementsgebouwen zoekt het huis naar een kwalitatieve woonoplossing.

Voorgevel

Achtergevel

Achtergevel

De erker markeert de inkom en hiërarchiseert de gevelcompositie. Op die manier vormt deze een referentie naar de kenmerkende architectuur uit de omgeving, zonder evenwel historiserend te zijn.

Het hoofdbestanddeel van het gebouw is roodbruine baksteen, in kruisverband gemetseld in een afwisseling van kleurloos geglazuurde en niet-geglazuurde bakstenen.

De bakstenen schil plooit de hoeken om aan neggen en dagkanten van raamopeningen en van de erker. Lateien en dorpels worden uitgevoerd in gepigmenteerd en gepolijst beton dat qua kleur aansluit bij het metselwerk.

De moeilijke vorm van de kavel zorgt voor een excentrische positie van de trap in de achtergevel. Door afgeronde wanden toe te passen ontstaat een vloeiende route vanaf de voordeur.

Die vloei, de afronding, is tot een leitmotiv verwerkt in dagkanten en hoeken.

De gelijkvloerse en de eerste verdiepingen zijn zo opgevat dat ze ook als studio kunnen worden verhuurd, nadat de kinderen het huis uittrekken.

terug naar bovenbouw back to bovenbouw