Nieuwbouw Pius X school, Antwerpen

2011

Open oproep

ontwerpteam:

Dirk Somers, Wim Boesten, Sidse Hald, Eline Aerts

De schoolcampus PiusX, met een uitbreidingsmogelijkheid langs de VIIde-Olympiadelaan te Antwerpen

Bestaande toestand: buitenruimtes als restruimte.

Nieuwe toestand, buitenruimtes als een sequens van half omsloten kamers.

Inplanting, het nieuwe volume springt halverwege terug tov de rooilijn.

Beeld vanaf de VIIde-Olympiadelaan, het terugspringende volume markeert de toegang. Wat oude bomen blijven zo ook behouden.

snede

Plan begane grond, met een half verzonken sporthal.

zicht vanaf de straat door de sporthal naar de speelplaats en de kleuterschool

zicht op de verzonken sporthal vanuit de entree

Plan begane grond kleuterschool, deze is met een passerelle verbonden met de entree.

zicht vanonder de passerelle met rechts in beeld de kleuterschool

zicht vanaf dak kleuterschool

Plan verdieping. Op de verdiepingen bevinden zich steeds twee clusters van drie klaslokalen rond een gemeenschappelijke ruimte.

gemeenschappelijke clusterruimte

langssnede

straatgevel

Gevelbeeld met lijstwerk in uitgewassen beton. Grote blokken zorgen voor een schaalverkleining.

diagonaal perspectief door de campus

terug naar bovenbouw back to bovenbouw