Rubenshuis

2016

Open Oproep wedstrijdontwerp in opdracht van de Stad Antwerpen

Ontwerpteam: Dirk Somers, Carole Boeckx, Axel Chevroulet, Vera Bannwart, Sander Laureys, Tobias Puhlmann en Odair Nelson Fortes.

In samenwerking met Landinzicht, landschapsarchitecten, en Callebaut Architecten.

Een bezoekerscentrum vraagt om een heldere organisatie. We herorganiseren de Wapper om een vrij beeld van het Rubenshuis te koppelen aan een vlotte routing die grotere bezoekersaantallen toelaat.

We werken de nieuwe Wapper open tot een lang, open perspectief waarin het Rubenshuis zorgt voor een knik in de langse as.

De plek voor het Rubenshuis maakt ruimte voor groepen om zich te organiseren.

De visuele rust laat ruimte voor een eerste blik op het tuinpaviljoen en voor een duidelijk herkenbare toegang rechts van het atelier.

Rondom de tuin organiseert het brede verhaal rond Rubens zich. Daarmee wordt het meest oorspronkelijke deel van de site, het centrale perspectief, de centrale speler.

Aan Hopland bouwen we een nieuw gebouw over 4 bouwlagen. Het gebouw dat een helder Palladiaans schema volgt, biedt plaats aan het onthaal en verschillende tentoonstellingsruimtes.

De onthaalbalie kijkt uit over het komen en gaan van alle bezoekers. Toeristen kopen hier hun ticket, om vervolgens via een tweede portaal de tuin te betreden.

De dubbele spiraaltrap tussen de tweede en de derde verdieping: een vleugje Vredeman De Vries. De vloeren zijn uit granito, de trapwangen zijn uit hout. Kopse zijden werken we af met marmer.

Het palazzo aan Hopland met trompe-l’oeuil gevel in natuursteen. Perspectief en trompe-l’oeuil waren levendige thema’s ten tijde van Rubens.

De geknikte gevel van het Rubenianum omarmt de tuin en sluit goed aan op het Kolveniershof.

Het vals perspectief van de gevel van het Rubenianum uitgewerkt in een combinatie van gepolijst beton en marmer.

terug naar bovenbouw back to bovenbouw