Stadhuis Antwerpen

Wedstrijdontwerp voor Stadhuis Antwerpen in samenwerking met Callebaut Architecten en Deerns.

Ontwerpteam: Sander Laureys, Gosia Olchowska, Marius Grootveld, Reinaart Vandersloten, Bram Van den Brande en Christopher Permain

Gevel stadhuis Antwerpen

Een reeks interventies in relatie tot de doorsnede: gewelfde ideeën op het gelijkvloers, grote meubels op de verdiepingen en een daklandschap op zolder.

De stadswinkel rechts van het middenrisaliet. Vitrines laten verhoogde transparantie toe.

Isometrie inkomportaal met links
de onthaalbalie en centraal de statietrap naar het Schoon Verdiep

Pivoterende deuren.

Portaal met pivoterende deuren.

De nieuwe cafetaria/polyvalente ruimte met doorzicht naar de Suikerrui. Een levendige ruimte onder een nieuwe gewelfde structuur.

De raadzaal krijgt een nieuwe tuin: iedereen zit aan hetzelfde meubel, luchtiger, zonder opstapjes, en met een betere zichtbaarheid.

Nieuwe toestand opstelling raadszaal.

Extractie van vuile lucht in een verborgen rooster boven de deur naar de collegezaal.

De sanitaire module los van de monumentale gevel: de dames beneden, de heren op de mezzanine.

Historische toestand zonder trap.

De nieuwe trap als een vloeiende wandeling naar boven, groeiend uit de lambrisering.

Isometrie van de 2de verdieping: een reeks van 3 nieuwe overkappingen.

De lange verrière: eye-opener voor wie de panoramische trap komt opgelopen.

Verrièreprincipe: gelaserde staalplaat als drager voor brandwerende beglazing.

Bestaande toestand.

De grote verrière: een gladgestreken caissonplafond uit plaatstaal, met doorzicht naar de historische dakstructuur.

Langszicht op de vrijgemaakte monumentale zolder.

De monumentale zolder opengevouwen: een museale ruimte met een spectaculaire klim richting campanile.

Zicht vanaf de 2de verdieping op het panoramisch balkon in de schaduw van de campanile.

Zicht op de dubbele centrale koepel.

terug naar bovenbouw back to bovenbouw