Vormingscentrum Destelheide

2006-2009

voor het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Vormingscentrum Destelheide

Ontwerpteam: Dirk Somers, Isabel Dedeurwaerdere, Ana Celigoj

Foto’s: Filip Dujardin

Vormingscentrum Destelheide: een brutalistische campus op een heuvelflank in Dworp.

Axonometrie door Paul Felix uit 1967: een reeks sculpturale betonnen gebouwen die inspelen op het reliëf.

Een eerste toevoeging van dienstgebouwen aan de westzijde van de site.

Door het programma op te splitsen in een garage en een loods ontstaat een ruimte die uitkijkt over het dal.

De steile helling vraagt om keerwanden. Keerwanden maken het hele gebouw.

Een stapeling van betonnen lego-stenen.

Een droog gestapeld betonnen gebouw.

Een invers patroon voor plint en bovenbouw. Het reliëf doet de verhoudingen telkens wijzigen.

Interieur van de loods.

Berging voor brandbare stoffen.

Een nieuw terras voor het restaurant en een vernieuwde arena.

Het reliëf verbeeld in een trap en een bank. Opnieuw een stapeling van prefab betonelementen.

Uitzicht over de vallei.

Het oude, wat onbestemde 'amfitheater' beneden de helling.

Een nieuwe verharding die dieper ligt en zo meer een ruimte maakt.

Plattegrond van de nieuwe arena.

Opnieuw een stapeling prefab betonelementen.

terug naar bovenbouw back to bovenbouw