Politiekantoor, Schoten

2002-2008

Eerste prijs in een wedstrijd voor de gemeente Schoten.

Ontwerpteam: Dirk Somers, Pieter Eeckeloo, Erik Wieërs, Sarah Poot, Peter Wils,  Annelien Grandry, Christophe Van Boxtel, Arcadis Belgium .

Foto’s: Filip Dujardin.

Schoten: een randgemeente met een stedelijk dorpsplein.

De hoofdstraat door Schoten. Het politiekantoor als een tussenfiguur tussen het centrale plein en het parkeerterrein van de supermarkt.

Het politiekantoor vormt de hoek van het nieuwe plein. Het plein heeft dezelfde verhoudingen als het centrale marktplein met zijn arcades, maar is minder afgelijnd.

De luifel ondersteunt het publieke karakter van het gebouw.

Het politiekantoor als hoek van het nieuwe plein.

De parkeerplaatsen van de politiewagens liggen verborgen achter een wand die het plein mee afbakent.

De luifel als alter ego voor de arcades in het centrum.

Het grondplan bestaat uit een reeks kamers geschikt langs enkele atria.

De kamers liggen uitgelijnd langs het plein.

Een reeks kamers van buiten uit gezien.

Een gestapelde gevel.
Betonstenen, messing en Oregon pine.

Isometrie die de de monolithische interpretatie van de spouwmuur toont. Hetzelfde metselverband wordt zowel binnen als buiten gebruikt.
Het reliëf van het metselwerk vervalt om de hoek.

Opengewerkte axonometrie van het gebouw.

Interieur van het onthaal atrium.

Binnegevels analoog met de buitengevels. Messing wordt multiplex.

Snedes.

De refter.

De refter.

De traphal.

De andere traphal.

Zicht op de gaanderij die de 4 atria verbindt. Het gebouw is tegelijkertijd massief en transparant.

De bureauruimte: voorzieningen voor nachtkoeling bepalen de detaillering.

De studiolo als strategie: een huiselijke invulling in een rudimentaire structuur.

Detail van een invulwand.

Fragmenten van de invulling in multiplex, OSB en wit.

terug naar bovenbouw back to bovenbouw