Woninguitbreiding, Mortsel

2009-2012

Voor Bruun Geysen en Nadia Spoelders

Ontwerpteam: Dirk Somers, Merijn Muller en Christopher Paesbrugghe

Foto’s 13-18: Karin Borghouts

http://www.vai.be/nl/project/woninguitbreiding-mortsel

Een verbouwing en uitbreiding van een woning in Mortsel.
De rijwoning wordt gescheiden van zijn buren door een smalle steeg.
Langs een blinde gevel wordt de tuin rechtstreeks met de straat verbonden.

De achtergevel, met bestaande achterbouw voor keuken en badkamer.
De achterbouw wordt vervangen.

Het plan van het gelijkvloers in bestaande toestand.
De aanbouw verlengt de steeg en maakt de route van de straat naar de tuin tot een lange weg.
De kamer midden in de woning krijgt weinig licht.

We bouwen geen aanbouwsel, achter het eerste huis. We bouwen een tweede huis.
Een achterhuis, als een spiegeling of tweelingbroer van het voorhuis: in metselwerk, met pannendak en een gelijkaardig dakprofiel. Een huis met kamers, een schouw en een trap.

De 'voorgevel' van het achterhuis richt zich op de tuin.
Waar voor- en achterhuis elkaar raken plooit de zijgevel van de uitbreiding naar binnen.
De lange steeg wordt zo onderbroken en maakt ruimte voor een klein tussenterras.

Plan van het nieuwe gelijkvloers.
De keuken en eetkamer verhuizen naar het voorhuis, de living krijgt een plek in het achterhuis.
Waar de steeg verbreedt geeft een nieuwe achterdeur direct toegang tot de keuken.
De middenste kamer is niet donker meer.

Plan van de verdieping.
De kamers in het achterhuis zijn georganiseerd rond een vide en met elkaar verbonden door een nieuwe trap.
Trap en schouw maken de uitbreiding tot een volwaardig huis.

Slechts één massieve muur wordt opgetrokken.
Houten vloer- en dakconstructies overspannen van deze nieuwe gevel naar de bestaande scheimuur.
Alle tussenwanden zijn gedacht als lichte invullingen.

Het nieuwe huis in profiel met de bestaande woning.
De nabijheid van de buren zorgen voor grote gesloten muurvlakken.
Waar de gevel naar binnen plooit ontstaat de mogelijkheid voor raamopeningen.

We gebruiken het metselwerk om de doorsnede van het achterhuis zichtbaar te maken.
Muuratsalo, het zomerhuis van Aalto, als inspiratie.

De nieuwe gevel.
De achterliggende ruimtes bepalen de vlakken in het metselwerk.
Hetzelfde metselwerk komt terug aan de binnenzijde.
De gevel wordt zo een doorslag van het interieur.

Wit geschilderd metselwerk om alles weer tot een geheel samen te brengen.
De muur wordt een abstracte collage van texturen.
Een foto van Karin Borghouts, uit de serie 'rooilijn' - 2003.

De nieuwbouw gezien van opzij.

Net als het nieuwe huis een spiegeling is, zo is ook de spouwmuur er één.

De gevel aan de binnenzijde.

De achtergevel als een lichte invulling tussen de bestaande scheimuur en de nieuw opgetrokken zijgevel.

De zithoek.

De centrale vide.

Zicht op de werkhoek vanuit de zitkamer.

De nieuwe trap.
Een stapeling van bonkige elementen met een elegante stalen balustrade.
Hoogte verschillen in combinatie met de vide zorgen voor lange doorzichten in het huis.

terug naar bovenbouw back to bovenbouw