The building interacts at different scales; the fa├žade openings and brickwork panels play an important role in this.

The robust shape relates to the surrounding buildings, and expresses a sense of transparency.

A welcoming reception area

The void in the service entrance hallway

The open office space on the ground floor.

The staircase to the first floor.

Chipboard is framed within stud frames of poplar, with a powder coated balustrade in steel.

The bathroom and dressing room

Rear elevation.

District Office Police

Antwerp Left Bank

Ground floor

First floor

Section

The new police station is robust and transparent at the same time. This is in line with the police’s wish to create a building that is both accessible and safe.

Two larger spaces dominate the building, shielded behind thick walls, but also open onto their surroundings with large windows and prominent entrances. The reception hall is open to the street and provides the public with information. The landscape office at the back, a shared working environment for the police staff, has large windows facing the garden.

We introduce colours and warm materials to avoid a sterile office environment; professional requirements such as bullet proofing and running time are of equal importance as transparency and atmosphere.

Along the rear we provide a green backyard that overlooks the landscape. By framing the backyard between the carport on the one hand and new trees on the border with the fire brigade site on the other, the office space enjoys a pleasant perspective on the landscape.

  • Design teamDirk Somers, Myrthe Geelen, Carole Boeckx, Sander Laureys, Ciaran Scanell and Matilde Everaert
  • LocationAntwerp Left Bank
  • Year2022
  • ClientAG Vespa
  • PhotographerFilip Dujardin