A panoramic tower restores the weight of this unique spot

Axiality changes in divergence

The positive energy of the missing church

The micro-urbanity of the corners

The auditorium as a large furniture piece

Comfortable attics for working

Living in a begijnhof

Large furniture pieces organise the space

Reconversion of Hasselt Beguinage

Hasselt

A garden in the middle of the city

A consistent garden full of captivating fragments

Beguinages are delicate and refined environments in which the sequence of scales and the privacy gradient are very precisely designed. We wish to monitor that sensitivity and, where possible, to restore it. We do not design one space, but we do have a number of subspaces with a strong visual link: the church ruin, the beguinage corner and the garden of Z33 form their own, subtle identities in the flowing space of the garden.
In the beguinage houses, the students of the University of Hasselt are given a place to live and work in. We make sober interiors where large furniture solves contemporary problems in a compact way. The room structure of the beguinage is being restored by new, functional volumes.

  • Design teamDirk Somers, Franky Larousselle, Marie van Kerckhoven, William Burgess, Ciarian Scannell, Eline Verhoeven, Federica Altobelli & Carole Boeckx
  • LocationHasselt
  • Year2018-2023
  • In collaboration withDavid Kohn Architects and Landinzicht landscape architects