The main entrance is moved to the side. This way you enter through a private courtyard designed by Jan Minne.

The depot as a friendly giant in the old church.

The attic will accommodate the library, offices and meeting rooms.

Reconversion of the Sint-Hubertus church

Berchem

In March 2021, the Flanders Architecture institute (VAi) and Team Flemish Government Architect launch an Open Call for the redevelopment of the Sint-Hubertus church into an archive and office spaces for the VAi.
Bovenbouw’s proposal is based on several interventions. The two most important interventions are the organization of the library, the offices and the meeting rooms in the attic. ¬†Next to that we design “a friendly giant”, a big volume in the church that is treated as an objet trouv√© and serves as a depot for the archive.

  • Design teamDirk Somers, Merijn Muller, Alex Turner, Casper Pasveer, Jakub Srnka, Verena Kretschmer & Adrian Pagmar
  • LocationBerchem
  • Year2021
  • In collaboration withOrigin and Jan Minne
  • StatusCompetition