The recycling park is located along the axis of the new master plan.

The recycling square has a recognizable fa├žade for both visitors and people passing by.

Both the reception and the dining area have large corner windows with a view over the square and the visitors.

The enfilade of concrete columns connects the dining area with the reception.

The materialization of the building is inspired by the industrial environment: terracotta blocks, concrete plywood, pegboard and galvanized metal.

The kitchen.

Recycling Square in Luchtbal

Antwerp

Site plan

The new Antwerp recycling parks were conceived as moments of clarity around the periphery of the city. Each facility is designed as a recycling square with low-level skips arranged beneath elevated visitor plateaus. In addition to a reception building and a canopied sorting area, the third element is a signalling mast for each container. The combination of building, canopy and masts clearly define the square as an urban space. Expressive, industrial materials establish a workmanlike common denominator for these three key components. Rapid building blocks, grey concrete, pine planks and galvanised steel form the building blocks of the park in a playful way. Monochrome accents emphasise the clarity of the composition.

  • Design teamDirk Somers, Merijn Muller, Reinaart van der Sloten, Wolfram Winter, Brecht Cassiers & Bram Van den Brande
  • LocationAntwerp
  • Year2016 - 2019
  • PhotographyFilip Dujardin