We design a house that is somewhere between a building with an industrial character and a civilian home.

The bay window marks the entrance and organises the facade composition.

The blind bay window in the front facade ensures a discreet location of a TV corner.

The rounding has been incorporated into a leitmotif in reveals and corners.

The main component of the building is red-brown brick, cross-masonry in an alternation of glazed and non-glazed bricks.

Werfstraat

Brussels

Street elevation

Long section

Short section

The ground floor and the first floors are designed in such a way that they can also be rented out as a studio, after the children leave the house.

First floor

Second floor

Third floor

Fourth floor

Axonometric view

The passive house gives high-quality urban living a place in a hidden corner of Brussels’ city center. On a very shallow plot between high apartment buildings, the house offers an exciting living solution.The building typology blends a building with an industrial character and a mansion, both building types characteristic to the neighborhood.
A large bay window marks the entrance and organizes the façade composition.
The main component of the building is red-brown brick, cross-masonry in an alternation of colorless glazed and non-glazed bricks. The brick shell folds around the corners on the nines and sides of window openings and of the bay window. Lintels and sills are made of glazed brick that matches the brickwork in terms of color.

  • Design teamDirk Somers, Nicolas de Paepe, Carole Boeckx, Sander Laureys, Marius Grootveld & Nuño Zapata
  • LocationBrussels
  • Year2017 - 2020
  • PhotographyDavid de Bruijn