Brandweerkazerne, Berendrecht

2010-2014

Eerste prijs in een wedstrijd uitgeschreven door AGVespa en de Brandweer Antwerpen.

Genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2015.

Ontwerpteam: Dirk Somers, Eline Aerts, Sidse Hald

In samenwerking met Abetec, Util en het Passiefhuisplatform

Fotografie: Filip Dujardin

 

Een nieuwe brandweerkazerne, ergens in het noorden van de Antwerpse haven.

Een driehoekige site temidden van allerlei infrastructuur.

Industriële romantiek uit ‘Vers une architecture’: gestapelde gebouwen

John Körmeling. Een huiselijk element in een harde omgeving.

Schetsontwerp. Een woonlaag op 2 utilitaire verdiepingen. Het buitensportveld als hoekelement.

Omgevingsplan. Een stipje in een landschap van dozen.

Gelijkvloers:
inkom, garage, atelier.

Eerste verdieping:
kantoor en kleedruimte rondom de garage.

De woonlaag op de tweede verdieping, rondom een patio:
leefruimte, keuken, fitness, buitensportveld, slaapkamers.

Snede met glijpalen

De straatgevel: wonen boven op een loods.

Noord-West gevel.

Noord-Oost gevel. Het buitensportveld als hoekelement.

Zuid-Oost gevel

De constructie: de trappenhal in betonsteen.

De skeletstructuur in beton. Al wat nu volgt is uit hout.

Isolerende houten sandwichpanelen.

De woonverdieping als houten skelet volgens passiefbouwmethode.

Houten bekleding

Stapeling van houten bekledingen

Maquette:
links, splitlevel trappenhal en glijpalen
rechts, facadestudies

terug naar bovenbouw back to bovenbouw