Loods, Hoeilaart

2003-2005

Voor het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Departement Bos en Groen, Marcel Vossen

Ontwerp: Dirk Somers

Foto’s: Filip Dujardin en Sarah Michielsen

 

Een oude kwekerij aan de rand van het Zoniƫnwoud.

De bovenzijde van het terrein van de kwekerij wordt afgebakend door een reeks kleine gebouwen. Op deze karakteristieke site moet een loods voor de houtvesters komen.

Het programma voorziet in een loods met bergruimte, bureau's en werkplaatsen. Een aantal basisingrepen zijn nodig om de schaal van het programma af te stemmen op de omgeving.

Uit de helling wordt een vlak geknipt.

De helling van het terrein wordt in de asymmetrische snede van de loods verwerkt. In plaats van het archetypische profiel krijgt de loods een lange dakzijde langs de helling en een korte hoge zijde aan de boskant.

De hoge zijde wordt gedeeltelijk ingegraven om het volume van de loods te reduceren. De structuur krijgt om de 5,4 meter een rib.

Aan de lage zijde worden kleine secundaire ruimtes voorzien.

De solide vorm van het dak wordt versneden door om de 2 ribben het dak te laten zakken.

Aan de zuidzijde krijgen we een volume met 5 grote dakkapellen; aan de noordkant 4 insnijdingen met een aantal ramen in de open loods.

De zuidgevel.

De ritmiek van de loods in relatie tot de naastgelegen gebouwen.

Het hele gebouw is bekleed met zwartgeverfde grenen planken, afwisselend smal en breed.

Het dak in stroken zwart rubber. Door de afwezigheid van kleur is het gebouw discreet en tegelijk expliciet aanwezig.

De oostgevel ligt een travee naar binnen: een narthex als gebaar naar de publieke ruimte. De hangar wordt opengebroken en toont haar interieur.

Het interieur met noordwaarts georiƫnteerde dakramen.

Bureauruimte.

Keuken.

terug naar bovenbouw back to bovenbouw