Woonzorgcentrum de Drie Platanen

Volledige studieopdracht voor de bouw van een woonzorg- en dienstencomplex met 98 kamers, 5 assistentiewoningen en omgevingsaanleg te Oostende.

In samenwerking met Landinzicht, landschapsontwerpers.

Ontwerp: Dirk Somers, Wim Boesten, Valerie Van de Velde, Vera Bannwart, Jan-Paulus Hoogterp

Foto’s: Filip Dujardin

Het ontwerp van het woonzorgcentrum wil als slimme kop bijdragen aan het succes van het masterplan Park de Nieuwe Koers.

In plaats van flauwtjes langs een groot gebouw te fietsen, rij je er dwars doorheen.

Verder wordt de voorgevel langs de straatkant opgetild, waardoor je onder de verdieping doorkijkt in het groene hof.

Het grote binnenhof met kunstwerken van Leon Vranken.

Het gebouw zelf is opgevat als een enfilade van momenten, die de bewoners een geanimeerde passage biedt.

Deze momenten ontstaan door variatie op een consequente vormentaal, materialiteit en kleurkeuze.

De gangen op de verdiepingen zijn voorzien van een vijftal rustplekken, variërend van een met donkerrood vilt bekleed uitkijkpunt tot een ruime zithoek met uitzicht op de tuin.

De materialiteit suggereert huiselijkheid.

De wandeling rond de verdieping biedt afwisselend zicht op de Nieuwpoortstesteenweg, de binnentuin met ingewerkte mozaïeken en achteraan op park ‘De nieuwe koers’.

Park ‘De nieuwe koers’ aan de achterzijde.

Het restaurant dat zich slim positioneert tussen de bebouwing aan de straat en het recreatieve gebied van de Nieuwe Koers.

terug naar bovenbouw back to bovenbouw